Printer missing parts

Have a print that has problems? Need some feedback? Post it here.
Post Reply
Lez0
Reactions:
Posts: 76
Joined: October 8th, 2017, 10:21 am
Location: Spain
3D Printer(s): FT-5

Printer missing parts

Post by Lez0 » November 28th, 2018, 6:34 am

Hi all
I have a strange problem.
I have a largish print, 210mmx290mmx60mm and it has some bad areas.
This hasn't happened with any other prints. I thought it may have been a simple glitch, so I reprinted it only to get the same problem.
Material Sunlu PLA plus, bed 60°C Hotend 200° to start with, I then increased it to 210°C. Print speed 75 mm/sec, reduced by 10% during print to try and solve the problem, it changed nothing.
I have printed other parts of this size but in a different colour. As you can see from the photos it is only in certain areas.
Does anybody have any ideas as to what could cause this?

Thanks

Lez
Attachments
2018-11-28 12.15.33.jpg
As you can see the problem is only in small areas.

User avatar
Roberts_Clif
Reactions:
Posts: 488
Joined: March 25th, 2017, 8:17 am
Location: Washington
3D Printer(s): Hictop 3DP11/12

Re: Printer missing parts

Post by Roberts_Clif » November 28th, 2018, 7:57 am

What are your Slicers settings.

Speed, Infill, shell thickness
I have a recent print where the outer wall was so thin on the corners that it was transparent.
This was caused by a Infill of less than 20%, wall thickness .8 and a infill overlap of more than 10%
Electronics Technician / Computer Programmer

Lez0
Reactions:
Posts: 76
Joined: October 8th, 2017, 10:21 am
Location: Spain
3D Printer(s): FT-5

Re: Printer missing parts

Post by Lez0 » November 28th, 2018, 11:19 am

Thanks for the reply.
0.9 Wall section, infill 20%
I have printed many parts with the same setting no problem.
I can't understand why it would only be in the front of the casing and not the back, the case is semitrical.
I reduced the print speed to 45 mm/sec for 75 and it made no difference.
I am going to try with a different PLA and see what happens.

User avatar
LePaul
Reactions:
Posts: 3200
Joined: February 7th, 2016, 10:26 pm
Location: Bangor, Maine USA
3D Printer(s): Ultimaker 2+, FT-5, CR-10, CR-10S, Tevo Tornado
Contact:

Re: Printer missing parts

Post by LePaul » November 29th, 2018, 10:37 am

Since that seems to happen largely in one spot, I wonder if that is where your stop/start of each layer is? Are you using coasting?

It's odd it's only at the middle layers.

Lez0
Reactions:
Posts: 76
Joined: October 8th, 2017, 10:21 am
Location: Spain
3D Printer(s): FT-5

Re: Printer missing parts

Post by Lez0 » November 30th, 2018, 4:24 am

I think it is connected to the post in the large printers: Folger FT5 feed problem.
Thanks

Lez

User avatar
Roberts_Clif
Reactions:
Posts: 488
Joined: March 25th, 2017, 8:17 am
Location: Washington
3D Printer(s): Hictop 3DP11/12

Re: Printer missing parts

Post by Roberts_Clif » December 4th, 2018, 4:27 pm

Hello; @Lez0

It's been about a week and have not heard, how is the print working out!
Electronics Technician / Computer Programmer

Lez0
Reactions:
Posts: 76
Joined: October 8th, 2017, 10:21 am
Location: Spain
3D Printer(s): FT-5

Re: Printer missing parts

Post by Lez0 » December 5th, 2018, 2:20 am

I was doing another print with different settings and it helped a bit, until the print stopped 75% finished with an Thermal runway error.
Printer is in bits awaiting a new cable. Problem was the cable to the extruder, well I hope that was the problem.

Lez

User avatar
Roberts_Clif
Reactions:
Posts: 488
Joined: March 25th, 2017, 8:17 am
Location: Washington
3D Printer(s): Hictop 3DP11/12

Re: Printer missing parts

Post by Roberts_Clif » December 5th, 2018, 5:36 am

I had several cable and solder connections breaking in the time I have owned my 3D Printers.
Not sure if myself for improperly routing or the manufacture for improperly soldering or crimping the connections.

Even have had EFI problems from the Cabling to the LCD / SD card reader problems. the LCD would display garbage at times.
Reading the SD Card would fail in the middle of a print causing 3D printer to stop in place, Still heating and melting filament.
Fixed by wrapping all ribbon cables with blue painters tape to allow for an easy removal if needed for the outer grounded Aluminum foil duct tape.
Then moving the LCD from the top to the front my 3D Printer aluminum frame which seems to have solved my LCD/SD card reader problems.
Electronics Technician / Computer Programmer

Lez0
Reactions:
Posts: 76
Joined: October 8th, 2017, 10:21 am
Location: Spain
3D Printer(s): FT-5

Re: Printer missing parts

Post by Lez0 » December 5th, 2018, 11:24 am

I sometime get the LCD displaying garbage. I just simple press the button to select something and it all comes back.
It's good to know other people are "having fun" as well ;-)

Post Reply

Return to “Help me fix this print!”